icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Verzuimtalent
Nieuws 16/02/2021

"Duurzame inzetbaarheid verdient een pragmatische én laagdrempelige aanpak"

duurzame inzetbaarheid

Collega Mariska van Leeuwen werkt als interim Verzuimspecialist bij een bouwbedrijf, met meerdere vestigingen in Nederland. Toen haar gevraagd werd om advies te geven over Duurzame Inzetbaarheid, ging zij op onderzoek uit. Hoe pakte Mariska het onderwerp beet en adviseerde zij de organisatie? Wij vroegen het haar.

“De opdracht is ontstaan toen de collega die ik verving aan het re-integreren was. Er ontstond ruimte om andere projecten op te pakken en HR vroeg mij om te kijken naar het onderwerp duurzame inzetbaarheid. De vraag was: wat valt op dit terrein nog te winnen?”

“Deze specifieke werkgever heeft -in vergelijking met andere bedrijven- een heel laag verzuim. Mijn eerste doel was om te onderzoeken wat duurzame inzetbaarheid behelst en welke facetten interessant zijn voor het bedrijf.”

“Naar mate mijn onderzoek vorderde kwam ik erachter dat er al legio voorzieningen zijn. Alleen zo bleek snel, was deze informatie bij weinig mensen bekend. Denk bijvoorbeeld aan een beeldschermbril, veiligheidsbril op sterkte, gratis advies en begeleiding vanuit de CAO Bouwnijverheid door CSR, het inschakelen van een fysiotherapeut, diëtist of hulpmiddelen bij het stoppen met roken en andere verslavingen, sporten met korting en hardlooptraining. Ik heb álles uitgezocht en opgeschreven, het bleek een hele lijst.”

“Omdat ik visueel ben ingesteld, maak ik vaak een schets om overzicht te krijgen. Zo ook van deze lijst. De afdeling Marketing verfraaide deze schets tot een aantrekkelijke leaflet. De vervolgstap was om deze leaflet op een effectieve manier onder de aandacht te brengen en draagvlak te creëren. Dit lukte, door een aantal sleutelfiguren in de organisatie aan te haken. Dit zijn verbindende mensen die veel contacten hebben op de werkvloer.”

“Grappig genoeg wisten zij van het bestaan van de helft van de voorzieningen niet af. We besloten om de leaflet mét een paar sportsokken naar de medewerkers thuis te sturen. Door het scannen van een QR-code komen zij op de juiste intranet-pagina terecht, waar alle informatie nog eens uitgebreid beschreven staat. Op deze manier hebben we gekozen voor een pragmatische en laagdrempelige aanpak.”

Mariska: “Ik ben er trouwens van overtuigd dat er aan de basis van Duurzame Inzetbaarheid goed functionerende managers staan, die oog hebben voor de mensen. Die zorg en respect hebben voor hun team en lastige gesprekken durven te voeren. Hoewel het ieders eigen verantwoordelijkheid is om lekker in hun vel te zitten, is het belangrijk om in gesprek te blijven. En daarnaast dus te zorgen dat de omstandigheden op en rond de werkplek zo optimaal mogelijk zijn.”

Overzicht nieuws

Benieuwd wat onze verzuimspecialisten kunnen betekenen? Neem contact op!