Collega Leonie Janssen werkt als Verzuimspecialist. We belden Leonie en vroegen naar haar huidige opdracht en de gevolgen van Corona op haar vakgebied.
Leonie: “Met name in onze rol zie je wat het virus aanricht. Begin vorig jaar werkte ik als re-integratie adviseur bij een arbodienst voor een aantal grote bedrijven. Hier maakte ik kennis met de eerste gevolgen van Corona. Er waren medewerkers die last kregen én hielden van allerlei lichamelijke klachten, waardoor ze voor langere tijd niet of nauwelijks hun werk konden doen. Ook mentale klachten speelden een grote rol. Jonge, enthousiaste medewerkers ervaarden een gevoel van eenzaamheid, werkten vaak tot (te) laat door en namen minder vrije dagen op.
Ook praktische zaken kunnen problemen opleveren: Zoals zonder auto kan het lastig zijn om een corona-teststraat te bereiken. Of het uitstellen van operaties, die leiden tot langduriger verzuim en meer kosten voor de werkgever.
Leonie vervolgt: “Leidinggevenden proberen hun medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen en te coachen. Zij willen er voor hun team zijn en zoeken passende oplossingen. Bijvoorbeeld door elke ochtend een dagstart te plannen, of door bijvoorbeeld een coach aan te bieden, om een mentaal steuntje in de rug te geven.”
“In mijn huidige opdracht – in de ouderenzorg – is corona nog prominenter aanwezig. De impact van het virus is onmiskenbaar. Relatief veel medewerkers zijn positief getest op corona, de werkdruk is (te) hoog en de oudere doelgroep is kwetsbaar. Medewerkers worden besmet door de cliënten en vice versa. Ondanks de beschermingsmiddelen. Als het werkrooster voor de zorg niet gevuld kan worden heeft dit direct impact. De zorg wordt waar mogelijk ‘afgeschaald’ , de cliënten worden dan minder bezocht, gewassen en noem maar op. Dat is natuurlijk allemaal erg verdrietig.”
“In mijn rol verwijs ik o.a. de mensen die ziek zijn naar de juiste loketten, van psycholoog tot fysiotherapeut. Er zijn ook medewerkers die niet met eigen vervoer naar een teststraat kunnen. Wat doe je dan? In een regiotaxi met extra beschermingsmiddelen toch maar gaan om te voorkomen dat ze mogelijk onnodig lang thuis zitten. Daarnaast is er binnen de organisatie een speciaal Corona-team in het leven geroepen, wat bestaat uit diverse medewerkers met verschillende expertises en een bedrijfsarts. Zij zijn een vraagbaak voor medewerkers en voorzien de organisatie van een wekelijkse nieuwsbrief met een update over veilig werken, welke beschermingsmiddelen je moet gebruiken, besmettingen en regels”.
“Ik krijg veel vragen van medewerkers die positief getest zijn”, vertelt Leonie. Met een knipoog: “Zij willen hun verhaal kwijt. Zij willen liefst zo snel mogelijk weer aan het werk en vragen mij dan om een advies. Uiteraard ben ik geen Coronadeskundige en verwijs ze door naar het juiste loket. In de zorg is het mensenwerk en zijn de medewerkers zeer betrokken
“Deze opdracht is pittig in deze tijd, omdat ik bij deze opdrachtgever, heel dicht bij het vuur zit, en van dichtbij meemaak welke impact het Coronavirus heeft. Zowel voor de organisatie, medewerkers, zorg en cliënten
Een klein lichtpuntje: Er is, ook in de zorgorganisatie waar ik nu werk, gestart met vaccineren. Er zijn al een flink aantal uitnodigingen verstuurd. Er breken hopelijk betere tijden aan!”
Overzicht nieuws