icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Verzuimtalent
Blog 25/06/2021

Hoe pakken we straks het ‘normale’ kantoorleven weer op?

VerzuimTalent

Onlangs las ik in het Parool een artikel met de titel: “Al die prikkels! Hoe pakken we straks het kantoorleven weer op?” Een interessant thema, gezien het einde van het noodzakelijke thuiswerken in zicht komt. Want wat voorheen normaal was, is dat nu niet meer.

Wat gebeurt er als mensen straks weer terugkeren naar de werkvloer: in hoeverre zijn zij dan in staat zich weer aan te passen aan kantoortuinen, bellende en hard lachende collega’s en de small talk bij de koffieautomaat? Hoe pakken werknemer én werkgever het ‘normale’ kantoorleven weer op?

Desiree Horning
Desiree Horning /
Verzuimspecialist

Verrassend genoeg blijkt dat langdurig verzuim het afgelopen jaar wederom is toegenomen, maar het aandeel uitval met een psychische oorzaak onveranderd is gebleven. Nog steeds wordt 25% van het totale verzuim gerelateerd aan spanningsklachten. Sommige werknemers kwamen -al werkend aan de keukentafel- tot bloei, maar het kantoorloze leven voelde niet voor iedereen als een bevrijding. 

Thuis ontstonden nieuwe spanningsvelden en ergernissen: de angst voor het virus, het niet naar buiten durven en gevoelens van eenzaamheid. Maar ook het thuiswerken met een (luidruchtige) partner, het thuisonderwijs, de financiële spanningen en de angst voor baanverlies brachten nieuwe spanningen met zich mee. 

Nu Nederland versoepelt en het einde van het verplicht thuiswerken in zicht komt, is de terugkeer naar kantoor niet zo vanzelfsprekend als voorheen. Hier ligt natuurlijk een belangrijke rol voor de werkgever, die momenteel zijn hersens kraakt over nieuwe werkafspraken. Het lijkt erop de hybride vorm -een mix tussen thuiswerken en op kantoor- een populaire oplossing is. Maar hoe gaat dit zich verhouden tot de verwachte productiviteit van de werknemer? Het is namelijk gebleken dat de thuiswerker een hogere activiteit heeft, waardoor bedrijven hun planning en eisen wellicht willen aanscherpen. Want wellicht kunnen we wel meer opleveren, met minder mensen?  

Als VerzuimSpecialist ligt hier mijn grootste zorg. Stel je voor dat de werkproductie wordt opgeschroefd en de lat dus nog hoger wordt gelegd. Dat zou een gevaar kunnen zijn voor de werk en life balance, met alle gevolgen van dien. Hogere werkdruk en de bijkomende spanningen kan immers uitval tot gevolg hebben. Hier ligt wat mij betreft een belangrijke taak voor de leidinggevende, die alert moet zijn en signalen van de werk- en thuisvloer serieus moet nemen. Houd jouw team extra goed in de gaten, de komende tijd! 

Duurzame inzetbaarheid wordt gelukkig steeds belangrijker op de agenda’s van bedrijven. Er is steeds meer bewustzijn en bestaande afspraken worden nogmaals gewogen. Moet je als bedrijf strak kijken naar contracturen, of is het belangrijk dat het werk goed gedaan wordt? Bij ING krijg je bijvoorbeeld niet een bepaald aantal vakantiedagen, maar ga je op vakantie als je dit nodig hebt. Dit is een mooi voorbeeld van meedenken met jouw medewerkers. En hen meenemen naar de toekomst. 

Tips voor ontspanning tijdens het en buiten het werk

  • Plan vergaderingen van 45 minuten in plaats van een uur, zodat je aansluitend even kunt ontspannen, lopen, drinken halen etc.
  • Plan eens in het kwartaal een vergadervrije week, dat geeft ruimte voor rust en je kunt andere zaken wegwerken die zijn blijven liggen, zonder dat je op de klok hoeft te kijken.
  • Wandel tussendoor. Wandelen vermindert de stress en het is goed voor je bloedsomloop.
  • Als je 's avonds de televisie aanzet ’s, kijk eens naar een documentaire over de natuur in plaats van spanning en actualiteit.
  • Pak weer eens een goed boek.
  • Als je straks op vakantie gaat… koop eens een product zoals een luxe doucheschuim, zeep of crème. Gebruik deze nadien af en toe tijdens werkdagen, zodat je weer even de vakantiebeleving hebt.
  • Zoek een radiostation van je favoriete vakantieland op en zet dat op als je aan het wandelen bent. Ook na je vakantie brengt dat weer dat vakantiegevoel.
Overzicht blogs
Desiree Horning
Desiree Horning /
Verzuimspecialist

Benieuwd wat onze verzuimspecialisten kunnen betekenen? Neem contact op!