icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Verzuimtalent
Blog 05/08/2020

Help: moet ik in quarantaine na mijn vakantie?

VerzuimTalent

Als verzuimspecialist krijg ik -van medewerkers, maar ook uit mijn directe omgeving- vragen over de maatregelen die je als vakantieganger bij terugkomst in Nederland moet nemen. Er is veel onduidelijkheid over de regels die gelden: moeten medewerkers nu wel of niet in quarantaine als ze in een “risicogebied” vakantie hebben gevierd? Er is heel veel informatie te vinden, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.

Om toch duidelijkheid te scheppen in het verhaal:

Voor ieder land geldt er een reisadvies, deze zijn opgedeeld in de kleuren groen, geel, oranje en rood.

  • Vakantie naar een geel gebied is (beperkt) toegestaan
  • Vakantie naar een oranje gebied wordt afgeraden (alleen noodzakelijke reizen)
  • Vakantie naar een rood gebied worden afgeraden (niet gaan).

Bij terugkomst uit een geel gebied hoef je niet in quarantaine. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je een gezondheidsverklaring nodig hebt om te vliegen en te landen op Schiphol.

Bij terugkomst uit een oranje of rood gebied geeft de overheid het dringende advies om 14 dagen in quarantaine te gaan, het is dus géén verplichting. Dit betekent 14 dagen je woning of verblijfplaats niet verlaten en je moet contact met eventueel aanwezige familieleden en derden vermijden. Controle op de geadviseerde quarantaine is er niet, je kunt ook geen boete krijgen.

De reisadviezen zijn overigens niet bindend, het is slechts een hulpmiddel. Het blijft jouw eigen verantwoordelijkheid om een reis wel of niet door te laten gaan. 

Nederland of het buitenland: welke keuze je ook maakt…. ik wens iedereen een fijne zomer(vakantie)!

Overzicht blogs

Benieuwd wat onze verzuimspecialisten kunnen betekenen? Neem contact op!